Kalneder
AKTIVITETSOVERSIGT
Følg os på Facebook


Fanø Natur - Fanø logo
Sponsor for FanøNatur
?

?

Nationalpak Vadehavet

Mejeredderkop (Pholcus phalangioides) - Zitterspinne - Cellar Spider - Skull Spider


Mejer Edderkop med bytte (en husedderkop) i hus i Nordby. Foto Søren Vinding

Kendetegn

En lille under 1 cm lang edderkop med 8 lange ultratynde ben. Benene kan spænde over ca. 10 cm og er dermed Danmarks største edderkop.
Den har en tydelig for og bagkrop. Bagkroppen er cylindrisk og mørkere end forkroppen. Den lyse forkrop har en brun tegning.
Mejeredderkoppen har 8 øjne på forkroppen.

Findested p� Fan�

I Fanøs huse. Den kræver varme, så derfor er den kun indendørs.

Hvorn�r p� Fan�

Hele året.

Naturhistorie

Hunnerne lever i ca. 3 år. Hannerne kun 1 år.

De er kønsmodne 4 måneder gamle. Parringen foregår fredeligt. De parer sig ofte. Har hunnen æg lægges de til side under parringen.
Hunnen lægger ca 20 æg. De klistres sammen og ombindes med lidt silketråd. Hunnen vogter æggene ved at bære ægkuglen i kæberne.

Mejeredderkoppen laver et spind uden limtråde. Den hænger med bugen opad i trådene, som nærmest er advarselstråde for at fortælle, når et bytte nærmer sig.

Mejeren er et grådigt rovdyr, som har specialiseret sig i at fange de store sorte. Med sine lange tynde ben fanger den f.eks. de meget større husedderkopper, spinder dem ind i en silketråd, bider hul i dem, sprøjter fordøjelsesvæske ind i edderkoppen og drikker bogstaveligt talt sit bytte. Den spiser også andre insekter.

Mejeredderkoppen kan uden problemer lev 6 måneder uden føde.

Når mejeredderkoppen forstyrres i sit spind sætter den det hele, spindet og sig selv, i svingninger, så den næsten bliver usynlig

Kulturhistorie

Mejeredderkoppen er i Danmark opkaldt efter mejeren, som nemt kendes fra mejeredderkoppen, fordi dens for og bagkrop er vokset sammen.

Englænderne kalder mejeredderkoppen for ”daddys long leg”

Siden er udarbejdet af: Søren Vinding november 2016
Ugens Art Fanø
Julegave idé - klik her


Vejret på Fanø

Foreninger
NaturSydvest
Danmarks Naturfredningsforening
Dansk Ornitologisk Forening
Fanonatur.dk anbefaler
Fanø Natur  |  Kallesbjergvej 18 F  |  DK-6720 - Fanø  |  Tlf.: +45 28570761  |  E-mail: kontakt@fanonatur.dk  |  WebDesign & CMS: WebVizion