Kalneder
AKTIVITETSOVERSIGT
Følg os på Facebook


Fanø Natur - Fanø logo
Sponsor for FanøNatur
?

?

Nationalpak Vadehavet

Engpiber (Anthus pratensis) - Wiesenpieper - Meadow Pipit

Engpiberen er en almindelig yngle- og trækfugl på Fanø. Man kan ikke undgå at støde ind i den, når man går tur i de åbne områder på Fanø, og den afslører sig selv med sit karakteristiske flugtkald "zit-zit", når den bliver skræmt op.


Engpiber på rørpladsen i Sønderho. Foto Viktor Mølsted.

Kendetegn

Engpiberen er en lidt undseelig piber uden de store kendetegn. Den er mindre end hvid vipstjert, har olivenbrun overside med mørke længdestriber, og undersiden er gråhvid til olivenbeige med tydelige mørke længdestriber. Den har halmgule ben med en karakteristisk lang og krum bagklo.

Findested p� Fan�

Engpiberen træffes overalt på Fanø, dog fortrinsvis i åbne områder uden alt for megen bevoksning.

Hvorn�r p� Fan�

Engpiberen er overvejende trækfugl, men i milde vintre kan enkelte individer overvintre. Den ankommer normalt i marts og de sidste trækker væk i november. Den er meget almindelig på træk, især i september og oktober, hvor der på de store dage kan ses over 100.000 trækkende engpibere ved Fanøs sydspids.

Naturhistorie

Engpiberen synger, mens den flyver. Den har en karakteristisk sangflugt, hvor den dalen ned fra himlen med udbredt hale, mens den synger en faldende trille. Engpiberen må ofte holde for, når gøgen er på udkig efter plejeforældre til sine unger.

Kulturhistorie

Engpiberen kaldes også for "kukmandens tjener" - sikkert fordi den er meget udsat for gøgens snylteri.

Video

KordinaterSiden er udarbejdet af: Per Alnor Kjær
Ugens Art Fanø
Julegave idé - klik her


Vejret på Fanø

Foreninger
Dansk Ornitologisk Forening
FanøNatur på flickr
Fugle og natur
Fanonatur.dk anbefaler
Fanø Natur  |  Kallesbjergvej 18 F  |  DK-6720 - Fanø  |  Tlf.: +45 28570761  |  E-mail: kontakt@fanonatur.dk  |  WebDesign & CMS: WebVizion