Kalneder
AKTIVITETSOVERSIGT
Følg os på Facebook


Fanø Natur - Fanø logo
Sponsor for FanøNatur
?

?

Nationalpak Vadehavet

Smuk Perikon (Hypericum pulchrum) - Schöne Johanniskraut - Slender St Johns wort

Smuk Perikon findes kun ét sted på Fanø, så lad være med at plukke den.


Smuk Perikon. Foto Søren Vinding.

Kendetegn

En spæd plante med trind, spinkel og tit rødlig stængen (se billed 1)med små hjerteformede blade. Kronbladenemed sorte kirtelkirtelprikker langs randen og rødlig underside.

Findested p� Fan�

Så vidt vides kun ét sted.

Hvorn�r p� Fan�

Blomstrer juni til august.

Kulturhistorie

Folkemunde fortæller om Smuk Perikon og andre perikon arter, at de opstod, da Johannes Døberen blev halshugget at kong Herodes. Der hvor Johannes blod ramte jorden, spirede Smuk Perikon frem.

Man kan se dette på perikons røde blomsterknopper før de springer ud. De gule blomsterknopper har et rødligt skær. klemmer du på blomsterknopperne bliver dine fingre røde af ”Johannes blod.” Det er ikke en god idé at gøre dette ved Smuk Perikon på Fanø, da den slet ikke er almindelig på øen. Læg også mærke til det tyske og engelske navn.

Folkemunde kalder alle perikonarter for hellige planter. De har alle meget kraft i sig f.eks til at jage djævle bort. Forklaringen er næsten altid Djævlens tilbøjelighed til at ødelægge alle planter, der har noget med Biblen at gøre.

I perikons situation sendte Djævlen en hel mængde smådjævle op til jorden for at ødelægge planten. De skulle bide den i stykker. Man kan stadig se resultatet af deres arbejde. Holdes perikons blade op mod lyset kan man se djævlenes bidemærker.

Heldigvis opdagede Gud Djævlens projekt og kom ned til jorden for at jage smådjævlene væk. Det gjorden han med så stor en kraft, at noget af denne egenskab blev hængende i perikonplanten.

Derfor fandt man ofte perikon over stalddøren i gamle dage. Man mente, at der var smådjævle, som gjorde mælken sur, så de gjaldt om at holde dem væk fra køerne. I dag er det op til æseren at finde anvendelsesmuligheder for perikonplanten. Husk på Smuk Perikon er sjælden på Fanø

KordinaterSiden er udarbejdet af: Søren Vinding juli 2012
Ugens Art Fanø
Julegave idé - klik her


Vejret på Fanø

Foreninger
FanøNatur på flickr
Dansk Ornitologisk Forening
NaturSydvest
Fanonatur.dk anbefaler
Fanø Natur  |  Kallesbjergvej 18 F  |  DK-6720 - Fanø  |  Tlf.: +45 28570761  |  E-mail: kontakt@fanonatur.dk  |  WebDesign & CMS: WebVizion