Kalneder
AKTIVITETSOVERSIGT
Følg os på Facebook


Fanø Natur - Fanø logo
Sponsor for FanøNatur
?

?

Nationalpak Vadehavet

Havørn (Haliaeetus albicilla) - Seeadler - White-tailed Eagle

Havørnen er en sjælden træk- og vintergæst på Fanø.


5 havørne på Langejord ved Sønderho Strand. Foto Kim Fischer.

Kendetegn

Havørnen er den største rovfugl som ses regelmæssigt i Danmark. Den har et vingefang på 200-240 cm og minder mest om en flyvende dør, når man ser den i flugten. Den adulte fugl er overvejende mørkebrun med lysere gråbrun hoved og har en karakteristisk hvid hale. Ungfuglene er først udfarvet i en alder af ca. seks år og går fra at have en juvenil dragt, som er overvejende sortbrun med varierende mængder af hvidt og rødbrun på ryg og bug og med mørk hale, til gradvist at få den adulte fjerdragt.

Findested p� Fan�

Ses som regel langs østkysten, på Halen og Keldsand, men kan også ses på Nordspidsen. Under den store sældød i begyndelse af 2000-tallet sås op til seks havørne på Fanø og de kom ind fra Vadehavet og fløj til overnatning i Plantagen.

Hvorn�r p� Fan�

Havørnen kommer normalt på besøg på Fanø i perioden fra oktober til marts/april. Den fløj f.eks. lige hen over talerstolen, da miljøministeren skulle åbne nationalpark Vadehavet på Nordby havn. Stedet er markeret på kortet herunder.

Naturhistorie

Havørnen blev udryddet som ynglefugl i Jylland i 1911. Et par ynglede på Sydsjælland i 1950erne men fra 1960 var den også uddød som ynglefugl på Sjælland. Havørnen genindvandrede som ynglefugl i 1980erne og yngler nu først og fremmest i det østlige Danmark.

Kulturhistorie

Knogler fra havørne kendes tilbage fra yngre stenalder. Ørne indgår i talrige adelige segl og heraldiske våbenskjolde og byvåben. En ørnefod blev fra gammel tid i Jylland brugt som "lysklo" (stage) for tællelys. Den stod med tæerne på bordet og med lyset stukket i benpiber.

Links

Havørn på rede: Klik og gå aller nederst på siden

KordinaterSiden er udarbejdet af: Per Alnor Kjær
Ugens Art Fanø
Julegave idé - klik her


Vejret på Fanø

Foreninger
FanøNatur på flickr
NaturSydvest
Fugle og natur
Fanonatur.dk anbefaler
Fanø Natur  |  Kallesbjergvej 18 F  |  DK-6720 - Fanø  |  Tlf.: +45 28570761  |  E-mail: kontakt@fanonatur.dk  |  WebDesign & CMS: WebVizion